Otvorena izložba “Zašto je pčela važnija od čovjeka?”

U Muzeju Đakovštine, u petak, 14. kolovoza, otvorena je izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, pod nazivom „Zašto je pčela važnija od čovjeka?“ Autori izložbe su dr.sc. Iva Mihoci, dr.sc. Zorana Sedlar i Petar Crnčan, mag.biol.exp.kustos. Otvorenju izložbe prisustvovao je jedan od koautora izložbe, Petar Crnčan. Ova izložba iz više razloga u pravi trenutak gostuje u Muzeju Đakovštine. Naime, Udruga pčelara Đakovština ove godine u kolovozu obilježava 95 godina postojanja te je njima u čast ova izložba otvorena upravo sada. Predsjednik udruge Željko Tomić ukratko je ispričao gotovo stogodišnju priču o pčelarstvu u Đakovu. Nakon osnivanja udruge 1925. postali su dio Udruge hrvatsko-slavonskog pčelarskog društva i od onda su održana brojna predavanja i edukacije za članove. Broj članova se kontinuirano povećava, danas broje više od stotinu članova i član su Hrvatskog pčelarskog saveza. Udruga je dobitnica Povelje zahvalnosti Grada Đakova i već tradicionalno sudjeluje u humanitarnom radu u gradu, donirajući med udrugama i vrtićima te pomažući socijalnoj samoposluzi i pojedincima ako se za to ukaže potreba.
Crnčan je govorio više o samoj izložbi, pojasnivši kako se izložba sastoji od tri dijela; prvi dio izložbe predstavlja pčelu kao jedinku i kao zajednicu, njezinu ekologiju, biologiju i sistematizaciju te kaste pčela. Središnji dio izložbe govori o odnosu pčele i čovjeka, tu se nalazi i dio zbirke tradicionalnih rukotvorina za pčelarstvo, a zadnji dio je odnos pčela i biljaka, to je odnos koji neprekidno traje već sto milijuna godina i kao sastavni dio su predstavljene biljne vrste koje su najvažnije za rad pčela, ali i kojima su pčele neophodne za opstanak. Ova izložba prva je u nizu iz ciklusa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja posvećenog kukcima.
Gostovanje ove izložbe dio je kulturne manifestacije Đakovačko ljeto, o čemu je više govorio zamjenik gradonačelnika Robert Francem. Otvorenju je prisustvovala i Sanja Rogoz-Šola, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Đakova.
Izložba je otvorena za posjetitelje do listopada te je namijenjena i zanimljiva svim uzrastima. Posjetite Muzej Đakovštine i otkrijte i vi zašto je pčela važnija od čovjeka.

 

Skip to content