Otvorena nova etnografska izložba

U četvrtak 29. lipnja 2017. otvorili smo novu etnografsku izložbu u Muzeju Đakovštine. Autorica, kustosica Marija Gačić, mag. ethnol., izložbom je promislila odnos čovjeka i drveta u različitim aspektima života te joj dala naziv “Sjedi drvo na drvo”.

Osim izložene muzejske građe, izložba je dopunjena predmetima iz privatnih zbirki Tomislava Bašića iz Vrpolja, Zendka Šarčevića iz Đakova, Vlade Matkovića iz Selaca Đakovačkih, zbirke Samostana Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova te iz privatnog vlasništva obitelji Gačić, Katice Trepšić i Slavice Kolić.

Etnografski pristup temi drveta obuhvatio je pregled vjerovanja o drveću kroz prošlost do danas. Zatim polazi od činjenice da ljudskom intervencijom komad drveta postaje predmet – uporabni, ukrašeni. Zato je na izložbi izložen velik broj praktičnih predmeta korištenih u kućanstvu ili općenito pri raznim aktivnostima od sredine 19. stoljeća do danas.

Važno je istaknuti vrijedne drvene nadgrobne spomenike s groblja u Semeljcima koje je Muzej Đakovštine odnedavno preuzeo u svoju etnografsku zbirku. Uz to, izložba je nadopunjena medijskim sadržajima poput kratkog dokumentarnog filma “Dotter”, autora Tomislava Mataića, koji govori o intimnom odnosu čovjeka i drvenog predmeta. Nastanak, izgradnja i održavanje toga odnosa svakako se očituje i u izradi glazbala te je u izložbi instalirana prava glazbalarska radionica u kojoj se izrađuju tambure i gitare. Osim toga, posjetitelje se potiče na kontakt s drvetom putem četrdesetak izloženih uzoraka drveta koje je priredio Marko Seletković. Multimedijskoj dimenziji izložbe doprinosi i tzv. Drvena slušaonica u kojoj posjetitelji mogu poslušati pjesme o drvetu.

Na samom kraju izložbe, simboličnim prikazom uređenja doma posjetitelje se želi navesti na razmišljanje o svijetu u kojemu nema drveta. I, konačno, posjetitelji si mogu izraditi vlastito obiteljsko stablo te ga kao suvenir ponijeti kući.

Na otvorenju izložbe istaknut je temeljit pristup temi, prezentaciji građe i interpretaciji sadržaja, u što su se mogli uvjeriti i brojni posjetitelji. U tematiku su posjetitelje uveli članovi Muške pjevačke skupine “Strossmayer” iz Strizivojne ispjevavši pjesme o javoru, jabuci i bećarce o brojnim vrstama drveta uobičajenim za Slavoniju i Đakovštinu.

Izložba ostaje otvorena za posjetitelje svakoga dana do 9 do 13 sati, uključujući i vikend, do 31. kolovoza 2017. godine.

Skip to content