Virtualna izložba Novi Perkovci – Krčavina

 

Izložba Novi Perkovci Krčavina rezultat je suradnje Muzeja Đakovštine i Instituta za arhologiju. Tematizira arheološka istraživanja koja su odrađena prije izgradnje dionice Sredanci – Đakovo današnje autoceste tijekom 2005. i 2006. godine. Autorice su dr. sc. Katarina Botić iz Instituta za arheologiju i kustosica arheološke zbirke Muzeja Đakovštine, Jelena Boras. Izloženo je 108 predmeta raspoređenih prema vremenskim razdobljima iz kojih potječu, pa tako imamo nalaze iz mlađeg kamenog doba, iz bakrenog doba te iz brončanog doba. Izložba je realizirana povodom 70 godina Muzeja Đakovštine i 60 godina Instituta za arheologiju.

Virtualnu je izložbu oblikovala kustosica Jelena Boras, a obuhvaća 30 predmeta iz prethodne izložbe. Dostupna je za online pregledavanje preko platforme Artsteps, a osim fotografija predmeta obuhvaća i tekstualni dio tiskanog kataloga. Informacije o predmetima ili poglavljima se otvaraju klikom na zidne postere ili na slike predmeta. Izložba prikazuje i film snimljen tijekom samih istraživanja, koji smo uploadali na Youtube. Nadamo se ovakvim pristupom biti dostupniji zainteresiranoj publici i svima koji zbog trenutnih epidemioloških uvjeta nisu u mogućnosti posjetiti izložbu. Isto tako, na ovaj način smo izložbu Novi Perkovci – Krčavina učinili trajno dostupnom, čak i nakon što ju fizički uklonimo nakon njezinog trajanja iz našeg izložbenog prostora.

Kretanje kroz izložbu je desnim klikom miša u željenom smjeru ili dodirom zaslona na pametnim telefonima u željenom smjeru kretanja. Izložba je interaktivna, klikom na postere otvaraju se popratni tekstovi, a klikom na predmete otvaraju se kataloški opisi.

Skip to content