Povijesni stalni postav

Otvoren: 2006. Godine
Autor: muzejski savjetnik mr.sc. Borislav Bijelić, prof.
Likovni i prostorno oblikovanje: mr. sc. Mario Beusan, prof.
Kustos: 

Stalni postav Muzeja Đakovštine idejno je osmišljen kao jedinstvena i koherentna cjelina bazirana na etnološkoj, kulturno-povijesnoj i arheološkoj zbirci, kvalitetom i brojem najznačajnijim muzejskim zbirkama. Nasuprot etnološkom postavu, u desnom dijelu prizemlja muzejske zgrade, na 96,80 m², smješten je Stalni postav kulturno-povijesnog razvoja Đakova. U postav se ulazi iz biljetarnice, a potom, kružnim kretanjem, obilaze se četiri sobe i hodnik u kojima su u kronološkom nizu postavljene tri veće cjeline podijeljene u tematske blokove.

Prvu cjelinu, koja zauzima daleko najveći prostor (dvije sobe i hodnik), naslovili smo Đakovo od 13. stoljeća do 40-ih godina 20. stoljeća. U prvoj sobi smješteni su tematski blokovi vezani za najstariju povijest Đakova, turski period, te povijesni razvoj grada u 17. i 18. stoljeću. U preostalom prostoru, kroz nekoliko tematskih blokova, prezentiran je uspon građanskog sloja tijekom 19. i u prvim desetljećima 20. stoljeća. U tom dijelu postava centralno mjesto imaju blokovi o razvoju obrta, školstva, ali i oni posvećeni aktivnostima pojedinih udruga i institucija.

U trećoj sobi instaliran je interijer građanskog salona, poglavito bidermajerskog stila, a u četvrtoj, kao zasebna cjelina, Domovinski rat.

Stalni postav kulturno-povijesnog razvoja Đakova oblikovan je brojnim izlošcima i njihovom interpretacijom u vidu posebno dizajniranih postera rađenih metodom kompjuterske animacije. Aplicirani slikovni arhivski materijal i tekstualni sažeci omogućuju lako i kvalitetno praćenje i razumijevanje izloženih cjelina, a postavljeni su na početku prezentacije svake teme. Uz postere najčešće su postavljena i uvećane fotografije u boji, primjerenog slikovnog sadržaja.

Skip to content