Predstavljanje knjige “Između partizana i pristojnosti”- Život i doba Svetozara Rittiga 1873.-1961.

 

U petak, 12. lipnja, s početkom u 19.00 sati, u Muzeju Đakovštine, održat će se predstavljanje knjige “Između partizana i pristojnosti”- Život i doba Svetozara Rittiga (1873.- 1961.)

Autorica knjige, Margareta Matijević rođena je 19. lipnja 1975. godine u Banjoj Luci, Bosna i Hercegovina.Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 2001. godine studij jednopredmetne povijesti te stekla zvanje profesora povijesti. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 2004. godine petogodišnji studij teologije te stekla zvanje diplomiranog teologa.
2011. obranila je doktorsku disertaciju, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pod naslovom „Političko, crkveno i kulturno djelovanje Svetozara Rittiga 1873.-1961.”

Svetozar Rittig bio je puno toga – prije svega, katolički svećenik, a potom i političar te kulturni i znanstveni javni radnik, ministar u komunističkoj vladi, zastupnik, urednik Katoličkog lista, štićenik i suradnik J. J. Strossmayera, sveučilišni profesor, tajnik nadbiskupa Bauera, prvi župnik Župe svetog Blaža, dugogodišnji župnik Župe svetog Marka, osnivač i ravnatelj Staroslavenskog instituta, diplomat, novinar i književnik. Knjiga je rezultat autoričinog dugogodišnjeg istraživanja njegovog rada i djela.


Na predstavljanju će govoriti autorica, dr. sc. Margareta Matijević, dr.sc. Stanko Andrić, znanstveni savjetnik te mr.sc. Borislav Bijelić, ravnatelj Muzeja Đakovštine.

 

 

pozivnica rittig_page-0001

 

Skip to content