Etnološki stalni postav

Otvoren: 2005. Godine
Autorica: viša kustosica Branka Uzelac, dipl. etnologinja
Likovni i prostorno oblikovanje: mr. sc. Mario Beusan, prof.
Recenzentica stalnog postava: dr.sc. Tihana Petrović Leš, doc.
Kustosica: Ivana Dević, mag.

Stalni postav Etnološkog odjela u Muzeju Đakovštine, veličine 124 kvadratna metra, smješten je u prizemlju, desno od glavnog ulaza. Etnološka građa je izložena u devet zasebnih, ali međusobno povezanih prostornih cjelina tako da je posjetiteljima omogućeno kružno kretanje. Predmetima u stalnom etnološkom postavu prikazani su svakodnevica i blagdani hrvatskog seljaka u Đakovštini u razdoblju od sedamdesetih godina 19. do tridesetih godina 20. stoljeća. Najveći dio etnološke zbirke čine tekstil i odjevni predmeti koji su okosnica i poveznica u prikazu odabranih scena. Prva tematska cjelina prikazuje tekstilno rukotvorstvo, tradicijski tekstil, temeljno žensko i muško ruho i ukrašavanje.

U sljedećem prostoru prikazan je djevojački ophod zvan ljelje vezan uz blagdan Duhova, a 2007. godine upisan na UNESCO-vu Listu nematerijalne baštine čovječanstva. Najznačajniji životni običaj, svadba, prikazan je scenom u sobi u kojoj se mladenka odijeva uz pomoć starije žene. Ostala svatovska događanja prikazana su fotografijama i ukrasnim predmetima.

Pučka pobožnost i pogrebni običaji zasebna su cjelina. Izloženi su rekonstruirani drveni grobni križevi, ženski s utaknutim preslicama i vretenima, a muški s utaknutim helebardama i buzdovanima, kojima su se do pedesetih godina prošlog stoljeća obilježavali grobovi u Gorjanima.

U sljedeća dva prostora prikazana su dva najvažnija godišnja običaja: Božić i Uskrs. Božićni je ciklus običaja prikazan scenom Badnjaka u Selcima Đakovačkim, a Uskrs dvjema svečano obučenim mladim ženama iz Piškorevaca na putu u crkvu.

Međuprostor je iskorišten za izlaganje predmeta, uglavnom raznovrsnoga posuđa, vezanih uz tradicijsku prehranu. Gospodarstvo temeljeno na obradi zemlje i stočarstvu te obrti za potrebe seljaka u Đakovštini zasebna su cjelina. Na izlazu iz postava prikazana je povijest Smotre folklora Slavonije i Baranje Đakovački vezovi koja se tradicionalno, od 1967. godine održava u Đakovu krajem prvog tjedna mjeseca srpnja.

Stalni postav ostvaren je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Đakova, a svoju pomoć u njegovoj realizaciji dali su i suradnici s terena: Katica i Evica Bogdanović iz Gorjana, Vlado Matoković iz Selaca Đakovačkuh te Marija Jović i Evica Blažinkov iz Piškorevaca.

Skip to content