Noć muzeja 2018

U ovogodišnjoj Noći muzeja, Muzej Đakovštine pripremio je raznolik program koji će zasigurno zainteresirati sve dobne skupine naših posjetitelja.

Od 18 sati u dvorištu Muzeja počinje kovačka radionica koju vodi majstorski kovački obrt ”Vinković” uz asistenciju kustosice Jelene Boras. Kovač će nam pokazati kako su nastajali neki od metalnih predmeta koji se čuvaju u našem arheološkom stalnom postavu. Okupljeni oko kovačeve vatre u hladnoj zimskoj večeri, saznati ćemo kako se obrađivao metal u prošlosti, a kako se obrađuje danas.

U 18 sati počinju i ”Viteški sati”. Naši gosti iz Zagreba će vas sve povesti stotinama godina u prošlost, u srednjovjekovno razdoblje i pokazati nam kako su izgledali viteški oklopi, oružje i odjeća. Svatko će imati priliku i okušati svoje vještine u gađanju lukom i strijelom ili samostrelom na strelištu koje će biti postavljeno u dvorištu Muzeja. Jedinstvena je ovo prilika da nakratko zavirite u srednji vijek te, kao uspomenu, ponesete i neki od suvenira koji će se u sklopu radionice moći kupiti.

Od 20 sati, program se seli u zgradu Muzeja, gdje počinju projekcije ”Đakovačkih kronika”. Foto – kino klub Đakovo izdvojio je nekoliko zanimljivih epizoda koje prikazuju razne sportske, kulturne i gospodarske vijesti iz Đakova i Đakovštine prije četiri desetljeća. Prisjetit ćemo se kako je izgledalo Đakovo početkom 70-ih godina, kakve su teme zaokupljale naše sugrađane i kako je izgledala njihova svakidašnjica.

Nakon projekcije, vraćamo se u sadašnjost kroz prizmu suvremenih đakovačkih akademskih likovnih umjetnika. Otvaramo izložbu radova čiji su autori Hrvoje Duvnjak, Ivan Germovšek, Marija Adrić – Soldo, Vesna Kolobarić, Dražen Budimir, Josip Brandis, Petra Balekić, Kristina Marić, Dajana Karas, Mirna Petrović i Ana Beljan, zvučna imena ne samo lokalne nego i nacionalne umjetničke scene. Kakve teme zaokupljaju njihov rad, i na koji način izražavaju svoje preokupacije, pogledajte i doživite od 21:30.

Za kraj ovogodišnjeg druženja u Noći muzeja, već tradicionalno priređujemo glazbenu poslasticu. Ove godine zapjevat će nam Zrinka Posavec sa svojim ansamblom Domaći. Upravo ovdje započinju svoju veliku međunarodnu Panonsku turneju na kojoj izvode starogradske pjesme Panonije i slavonske pjesme te etno pjesme. Koncert počinje u 23 sata.

Tijekom trajanja Noći muzeja, otvorena je muzejska suvenirnica gdje možete nabaviti naše publikacije po sniženim cijenama. Ulaz je besplatan na sve točke programa.

Veselimo se zajedničkom druženju!

Skip to content