Održana Noć muzeja u Muzeju Đakovštine

Ove godine je Muzej Đakovštine Đakovo u Noći muzeja posjetilo 380 fizičkih i nešto više od 1300 virtualnih posjetitelja. Program smo započeli u 18 sati na dvije fronte: u prostoru Etnografskog postava zamirisala je radionica “Cimet – put začina” u suradnji s nastavnicama Dubravkom Scharmitzer i i Mirjanom Klepo iz Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova, učenicima 2. K razreda – kuharima – Učeničke zadruge Strossmayer, i nastavnicom Andreom Dadić iz OŠ Satnica Đakovačka a privukla je veliki broj veselih i marljivih polaznika. Istovremeno smo na našoj mrežnoj stranici i Facebooku predstavili digitaliziranu zbirku “Šorom i sokakom stare Đakovštine – kroz pero Stjepana Brlošića i objektiv Mirka Markovića” koja je izazvala veliko zanimanje među našim virtualnim posjetiteljima, o čemu svjedoči i broj “klikova” koji je u samo dva sata premašio brojku 1000.

U 20 sati je otvorena izložba radova likovnog umjetnika Vilima Svečnjaka koja je popraćena i publikacijom “Kontinuitet različitosti u opusu Vilima Svečnjaka”. Na otvorenju su govorili kustos izložbe Igor Loinjak, ravnateljica Muzeja Đakovštine Marina Božić te Karlo Prašnjak.

Nakon otvorenja od 20. 30 započeo je filmski dio manifestacije. Publika je imala priliku pogledati film „Uspon đakovačkih planinara u Maroku 1983. god.“ a o samom putu i nastanku filma upoznao nas je ispred Planinarskog društva Oto Tosenberger, potom filmove „U bijelo me majka opremila…“, „Đakovačke kronike – Vinčac“, „Tačkijada“ – natjecanje u gotovljenju zaboravljene slavonske delicije u Piškorevcima” o kojima je govorila Vlatka Berc u ime Foto – kino kluba Đakovo i na kraju, film „Škola – ne tako davno” o kojemu nam je nešto više ispričala Dubravka Scharmitzer u ime Srednje strukovne škole “Antun Horvat” iz Đakova.

Kao posljednja točka programa upriličen je koncert bivših i sadašnjih polaznika glazbene škole Arija iz Đakova koji su naše posjetitelje svojim glazbenim vještinama proveli kroz raznolik repertoar do završetka i ovogodišnje Noći muzeja u Muzeju Đakovštine.

Noć muzeja održavamo i stvaramo za Vas, naše posjetitelje. Hvala Vam na virtualnim i fizičkim posjetima! Hvala i našim suradnicima koji su obogatili naš program radionicama, filmskim projekcijama i glazbom.

Nadamo se da ste uživali i da se vidimo prije iduće Noći muzeja!

 

Skip to content