Otvorena izložba “Pretpovijesno naselje Viškovci – Gradina” u Muzeju Đakovštine

U petak, 8. prosinca, otvorena je izložba “Pretpovijesno naselje Viškovci – Gradina”, posljednja u ovogodišnjoj izložbenoj sezoni Muzeja Đakovštine Đakovo.

Gradina kod Viškovaca bogati je višeslojni lokalitet nastanjivan u prapovijesti koji je poznat u stručnim krugovima još od početka 20. stoljeća. Sustavna istraživanja na Gradini započela su 2012. godine a, osim iskopavanja, obuhvatila su i različite nedestruktivne metode kojima su dobiveni vrijedni podaci o izgledu brončanodobnog naselja koje se datira u vrijeme vinkovačke kulture, konkretno prema radiokarbonskim datumima u razdoblje između 2500. i 2200. g. pr. Kr.

Izložba je rezultat suradnje s Arheološkim muzejom, čija kustosica i viša muzejska savjetnica dr. sc. Jacqueline Balen vodi spomenuta istraživanja od samih početaka do danas, a ujedno je i suautorica ove izložbe. Na otvorenju je naglasila važnost ovog lokaliteta u svjetlu arheoloških rezultata koji pridonose novim spoznajama o životu na prijelazu iz bakrenog u brončano razdoblje na prostoru Istočne Hrvatske. Suatorica izložbe iz Muzeja Đakovštine, kustosica arheološke zbirke Jelena Boras, govorila je o važnosti lokaliteta Gradina u kontekstu arheologije Đakovštine. Specifičnost Gradine kod Viškovaca i cjelokupnog procesa istraživanja važna je zbog popularizacije arheologije među osnovnoškolskom i srednjoškolskom populacijom unutar programa “Arheološki susreti” Arheološkog muzeja u Zagrebu koji se provodi u nekoliko osnovnih škola s područja Đakovštine te u Gimnaziji A. G. Matoš iz Đakova. U sklopu spomenutog programa nekoliko generacija gimnazijskih učenika je imalo priliku posjetiti lokalitet prilikom istraživanja te se okušati u različitim arheološkim zadacima koji se provode prilikom terenskog rada.

Ispred Muzeja Đakovštine okupljenim posjetiteljima se obratila ravnateljica Marina Božić koja je ujedno i otvorila izložbu.

Izložba je realizirana sredstvima Grada Đakova i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a otvorena je do 22. siječnja 2024. godine.

 

 

 

Skip to content