Otvorena izložba “Sto godina Hrvatskog lista- od Lista do Glasa”

U petak, 11. veljače u Muzeju Đakovštine otvorena je izložba “Sto godina Hrvatskog lista- od Lista do Glasa” autorice, dr.sc. Marine Vinaj, voditeljice Odjela knjižnice Muzeja Slavonije.
Novine Hrvatski list izlazile su od 1920. godine do 1945. godine i u važnom međuratnom i ratnom razdoblju donosile vijesti iz Osijeka i šire okolice uključujući i Đakovo i Đakovštinu, ali i vijesti iz Zagreba, pa čak i iz svijeta. Hrvatski list nisu bile samo obične dnevne novine, tiskali su ilustrirane priloge i limitirana izdanja u posebnim prilikama i osnovali Biblioteku Hrvatskog lista koja je izdavala i knjige. Svi koji su željeli propagandu svojih radnji i djelatnosti oglašavali su se u Hrvatskom listu zbog velikog broja pretplatnika, a posebno bismo željeli istaknuti oglas za Mandićevačka vina koji se često mogao pronaći u novinama. Bio je to list za čitavu obitelj, donosio je vijesti iz svakodnevnog života i ponašanja, sporta, mode, trendova i razonode. Neke od rubrika bile su: Svaštice iz SHS, Theatralije, Svijet u slici, Telefonske vijesti, Širom Slavonije, Smotra lijepe djece, Za zabavu i razonodu…
Hrvatski list je tijekom postojanja zbog svog liberalnog stila više puta blokiran, ali se uspio othrvati trenutnim režimima, sve do trenutka kada su partizani ušli u Osijek 14. travnja 1945. godine i kada je posljednji broj Hrvatskog lista tiskan. Nedugo zatim, 1. svibnja 1945. godine počelo je u toj istoj, Građanskoj tiskari, tiskanje Glasa Slavonije. Može se reći da je Glas Slavonije nasljednik Hrvatskog lista.
Video s otvorenja izložbe dostupan je na poveznici YouTube kanala ĐAKOVO LIVE:  Otvorenje izložbe Sto godina Hrvatskog lista- od Lista do Glasa. Izložbu možete pogledati tijekom radnog vremena za posjetitelje do 18. ožujka 2022. godine. Za vrijeme trajanja ove izložbe održat će se i nekoliko radionica za djecu, o čemu ćete biti na vrijeme obaviješteni. Očekujemo Vas u Muzeju Đakovštine!

 

Skip to content