Otvorena izložba ”Umijeće šaranja tikvica u Slavoniji”

U petak, 5. travnja u Muzeju Đakovštine otvorena je etnografska izložba ”Umijeće šaranja tikvica u Slavoniji” autorice Janje Juzbašić iz Zavičajnog muzeja ”Stjepan Gruber” Županja koja je u našem muzeju doživjela još jedno u nizu uspješnih gostovanja. Među brojnim predmetima predstavljenima ovom izložbom našli su se i primjerci šaranih tikvica iz fundusa Muzeja Đakovštine, koji su dio cjelokupne priče o ovoj posebnoj vještini koja je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Prilikom otvorenja ravnatelj Muzeja Đakovštine, Borislav Bijelić napomenuo je važnost ovakvih projekata koji obuhvaćaju više muzejskih institucija u okviru Muzejske udruge istočne Hrvatske, dok je autorica izložbe govorila o putu kroz koji je cijeli projekt proučavanja vještine šaranja tikvica prošao do ovoga trenutka, te kako proces uzgajanja, odabira, sušenja, čišćenja i ukrašavanja tikvica na našim prostorima izgleda.  Posjetitelji su mogli nešto više saznati i o najstarijoj do sada pronađenoj šaranoj tikvici koja se datira u daleku 1734. godinu.

Otvorenje izložbe uveličala je glazbenom izvedbom gajdaško-samičarska skupina KUD-a Gorjanac, čiji je album ”Tamburice od četiri žice” ove godine bio nominiran za nagradu Porin u kategoriji Najbolji album folklorne glazbe. Izložbu je otvorio  zamjenik gradonačelnika Grada Đakova, Robert Francem.

Izložbu možete pogledati svakoga dana u Muzeju Đakovštine: ponedjeljkom od 13 do 19 sati, a od utorka do nedjelje od 9 do 13 sati.

 

Skip to content