Otvorenje izložbe “Aktovi” Stanka Abadžića

U petak je u Muzeju Đakovštine otvorena izložba “Aktovi”, renomiranog fotografa podrijetlom iz Vukovara, Stanka Abadžića.
O Abadžićevom životu i umjetničkom radu govorio je ravnatelj Muzeja, Borislav Bijelić, rekavši kako su iza njega rad i izlaganje u 16 zemalja svijeta, među kojima se posebno ističu Češka, Portugal, Amerika, Japan i Rusija. Izlagao je i u brojnim gradovima u Hrvatskoj. Trenutno živi i radi u Zagrebu. O njegovom radu svjedoči 17 fotomonografija podijeljenih u dvije teme – gradovi i aktovi.
Umjetnička fotografija koju snima Abadžić primjer je fotografskog umijeća autora, u kojemu on studiozno promišlja scenu. Akt, koji oduvijek balansira na rubu društvene prihvatljivosti, on donosi kroz igru svjetla i sjene u crno-bijeloj boji, naglašavajući pritom ljepotu ženskog tijela. Abadžić se bavi opravdanošću akta u fotografiji, bez vulgarnosti i negativnih primisli, naglašava Bijelić.
Autor kaže da je aktove počeo snimati relativno kasno, potaknut fotografijama ženskog tijela u reklamama i na velikim panoima koji ga objektiviziraju do granice neukusa. On je želio, koristeći svoje snimateljsko znanje i iskustvo, žensko tijelo ponovno prikazati kao subjekt i naglasiti njegovu ljepotu i senzualnost.
Jedan od izloženih aktova posebno je znakovit, ističe u popratnom katalogu autorica teksta Draženka Jalšić Ernečić, snimljen je u starinskoj sobi oštećenoj potresom i autorov je rezime apokaliptične 2020. godine. Izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Pavo Cindrić. Ona je sastavni dio Đakovačkog ljeta 2021. i dostupna je u Muzeju Đakovštine za posjetitelje do sredine rujna.
Video s otvorenja izložbe možete pogledati na Youtube kanalu stranice Đakovo Live : Đakovo live Otvorenje izložbe Aktovi

Skip to content