Predstavljena knjiga “Između partizana i pristojnosti”- Život i doba Svetozara Rittiga (1873.-1961.)

Kao što je i najavljeno, u petak, 12. lipnja, predstavljena je knjiga doktorice znanosti, Margarete Matijević, pod naslovom “Između partizana i pristojnosti” – Život i doba Svetozara Rittiga (1873.-1961.)

O knjizi su govorili sama autorica, Margareta Matijević, Stanko Andrić iz Instituta za povijest, Podružnica za Slavoniju, Srijem i Baranju, kao suizdavač knjige te ravnatelj Muzeja Đakovštine, Borislav Bijelić.
Ravnatelj Muzeja Đakovštine je predstavio autoricu i rekao nešto više o njezinome radu te pobliže upoznao okupljenu publiku s knjigom o kojoj je bilo riječi, a zatim je Stanko Andrić rekao nešto više o Svetozaru Rittigu.

Istraživanje povijesti neisrcpna je tema znanstvenika, pogotovo kad se radi o toliko bogatom i plodnom životu nekoga kao što je bio Svetozar Rittig.
Autorica je u ovoj knjizi nastojala dati prikaz njegovog života i djelovanja kroz ono što je mislila da bi moglo zaintrigirati čitateljstvo. Također ističe kako se pri pisanju doktorske disertacije, a zatim i knjige o svećeniku, književniku i znanstveniku Svetozaru Rittigu vodila isključivo nebrojenim činjenicama, koje svjedoče o njegovom značaju i radu, ali i zaslužnosti za brojne pozitivne stvari koje su se događale u periodu koji se u knjizi opisuje.
Predstavljena knjiga je plod autoričinog desetogodišnjeg istraživanja i brojnih pročitanih knjiga, članaka, časopisa i pregledanih arhivskih fondova, kako bi dobila što realniju sliku o Svetozaru Rittigu i činjenično je prikazala. Knjiga radi forme nije obuhvatila sve što je autorica tijekom godina prikupila o Rittigu te je najavila proširenje ove priče, temeljeći je na njegovog korespodenciji i svjedočanstvima koja su vrijedna spomenuti .
Zainteresirani knjigu mogu kupiti u Muzeju Đakovštine u Đakovu ili na internetskoj stranici Hrvatskog instituta za povijest, Podružnica za Slavoniju, Srijem i Baranju.

 

 

Skip to content