Predstavljen jedinstveni projekt arheološke topografije

U četvrtak, 1.12.2016. predstavljena je nova internetska stranica Muzeja Đakovštine (http://muzej-djakovstine.hr/ ) koja je zamišljena i realizirana kao interaktivni prostor za prezentaciju građe i djelatnosti Muzeja. Da je tome tako, potvrđuje broj besplatno dostupnih muzejskih izdanja u PDF formatu, kao i naglasak na aktualnim događanjima i inicijativama. Stranica je rezultat timskog rada stručnih djelatnika Muzeja i IL Studija iz Đakova. Motivacija za javno predstavljanje stranice proizašla je iz želje za predstavljanjem noviteta u Muzeju: prvenstveno novih djelatnica – kustosice Marije Gačić, etnologinje i Jelene Boras, arheologinje u programu stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa; a zatim i jedinstvenog Projekta arheološke topografije Đakovštine.

Prvi puta javnosti je predstavljena inicijativa za sistematizaciju arheoloških lokaliteta u Đakovštini, koja se razvila kao rezultat intenzivnih priprema na stalnom arheološkom postavu, a autorica projekta je arheologinja Jelena Boras. Istraživanjem mogućnosti virtualne prezentacije ovakve baze podataka, rodila se zamisao o interaktivnoj geografskoj karti koja bi sadržavala sve poznate lokalitete s točnom lokacijom i kratkim opisima. Kako Muzej u tom trenutku, a ni trenutno, nema stalno zaposlenog arheologa, u potrazi za savjetom dobili smo zdušnu podršku i prijedloge matičarke za arheološku djelatnost, dr. sc. Jacqueline Balen. Inicijativa je također predstavljena konzervatorici u regionalnom Konzervatorskom uredu te je pozitivno ocijenjena i podržana.

Lokaliteti su izdvojeni prema sljedećim kategorijama: opis, vremenska pripadnost (prapovijest, antika i srednji vijek), stanje (istraživan – neistraživan), stupanj zaštićenosti pri Ministarstvu kulture te popis literature. Svakome je dodana zračna ortofotografija, slikovni materijal iz nekoliko varijanti austrougarskih karata ili rekonstrukcije određenih elemenata preuzete iz literature. U tom obliku karta je postavljena na našu redizajniranu web stranicu jednostavnim ugrađivanjem linka u izvorni kod stranice, čime je generiran preglednik, a može mu se pristupiti putem linka: http://muzej-djakovstine.hr/multimedija/ .

Ovakvim načinom prezentiranja podataka, našim korisnicima je pružena mogućnost cjelovitog uvida u arheološku baštinu Đakovštine kroz perspektivu arheoloških nalazišta. Uvid u istu tu baštinu, ali preko arheoloških predmeta i rekonstrukcija, uskoro će biti dostupan u Muzeju Đakovštine kroz stalni postav arheologije.

Iako je cilj ove inicijative bilo stvaranje baze podataka samo za područje Đakovštine, smatramo da ima potencijal prerasti granice naše regije i u suradnji s nama susjednim lokalnim muzejima i kulturnim ustanovama, prerasti u relevantnu bazu arheološke topografije koja može poslužiti u edukativne i turističke svrhe, ali isto tako i doprinijeti unaprjeđivanju arheološke struke. Stvaranjem nekoliko takvih manjih, ali ujednačenih izvora podataka, ukupna arheološka slika prostora poprimila bi jasnije konture. Stoga koristimo priliku da pozovemo sve zainteresirane kolege da se priključe inicijativi koju bismo zajednički pretvorili u projekt stvaranjem matične web stranice koja bi objedinila sve prikupljene podatke s većim mogućnostima pretraživanja i klasifikacije lokaliteta, a koja, dakako, iziskuje širu suradnju i logistiku. Takva jedinstvena stranica mogla bi poslužiti svim regionalnim, ali i nacionalnim kulturnim ustanovama, kao sredstvo informiranja, dok bi arheološkoj struci predstavila dobar temelj za cijeli niz prostornih i statističkih analiza. Za sve detaljnije informacije i prijedloge budite slobodni obratiti se autorici projekta, Jeleni Boras na adresu: boras.jelena@gmail.com.

 

Skip to content