“Hrvati ujedinjeni kravatom” – predstavljanje knjige i otvorenje istoimene izložbe

U petak, 23. lipnja s početkom u 19 sati u Kući Reichsmann održano je predstavljanje knjige “Hrvati ujedinjeni kravatom” te je upriličena istoimena izložba. Autorica knjige i izložbe je Branka Bezić Filipović, dugogodišnja voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika. Idejna inicijatorica i koordinatorica izložbe je Nada Pritisanac Matulich.

Na predstavljanju se u ime Muzeja Đakovštine Đakovo obratila ravnateljica, Marina Božić te je kratkim uvodom u povijest nastanka kravate i njezinu povezanost sa imenom i narodom Hrvata uvela okupljene posjetitelje u ideju i tematiku knjige i izložbe koji su nastali kao rezultat “Projekta Kravata” pokrenutog od strane Američko-hrvatskog kongresa, CroDiaspore i Association Croatian American of professionals. Nada Pritisanac Matulich, koja je ujedno i predsjednica Američko hrvatskog kongresa, članica izvršnog odbora Udruge američkih poduzetnika hrvatskog porijekla te civilna hrvatska predstavnica u UN u New Yorku, istaknula je kako je odabrala upravo kravatu kao simbol kojim će povezati istaknute pojedince hrvatske dijaspore diljem svijeta. Ciljevi izložbe Kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljenistva je Hrvate u domovini upoznati s iznimnom važnošću povezivanja s hrvatskim iseljeništvom te na svjetskoj razini ( sveučilišta diljem svijeta, UN i EU Parlament) upoznati s bogatom kulturnom baštinom naše voljene domovine, povezati svjetska sveučilišta s domaćim radi razmjene studenata i profesora i brendiranje Hrvatske u Svijetu. Kravatu je odabrala kako bi preko kulturne baštine skrenula pažnju na iznimnu važnost najutjecajnijih HR iseljenika svih kontinenata.

U ime udruge Crodiaspora, okupljenima se obratio Mate Pavković, osnivač i predsjednik udruge koji je izrazio nadu kako će izložba pokazati potencijal hrvatskog iseljeništva te ulogu u budućnosti same Republike Hrvatske. Ispred Academie Cravatice okupljenima se obratio Mihovil Bogoslav Matković, a u svojem obraćanju izložio je kratki put od nastanka do širenja kravate, te nešto više o kravati kao prepoznatljivom hrvatskom brendu u svijetu. U ime grada Đakova, okupljenima se obratila Sanja Rogoz – Šola, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije te je otvorila izložbu.

Izložba je otvorena za posjetitelje u Kući Reichsmann, do 25. lipnja (nedjelja) od 9 do 13 sati.

 

Skip to content